utorok 7. júla 2015

RECENZIA: Hrbáč

Počet strán: 534 strán
Väzba: brožovaná väzba (iné vydania aj pevná)
Rok vydania: 2008 (ja som čítala vydanie z roku 1973)
Originálny názov:  Le Bossu
Anotácia: Jedné noci se má Henrich de Lagardére utkat v souboji s vévodou de Nevers, namísto toho s ním ale nakonec bok po boku bojuje. Stane se svědkem vraždy spáchané královým oblíbencem Gonzagou, který se tak chce zmocnit velkého jmění Neversů. Slíbí umírajícímu vévodovi, že před Gonzagovými úklady zachrání jeho malou dcerku Auroru. Po patnácti letech ji vrátí matce, ale zůstává nablízku v masce hrbáče. Nejen aby ji chránil, ale také aby vypátral vraha jejího otce...



Viac v celom článku... 



 
 Povinné čítanie nemusí byť nuda. Ale aj zábava s dobrým, napínavým príbehom.

Keď som raz dom prehľadávala staršie knižky, našla som medzi nimi aj malú, hnedú a už dosť starú knižôčku. ´Hrbáč - čiže malý Parížan´ - najprv som si predstavila známu rozprávku Zvonár u Matky Božej, ale Lagardére - hl. postava knihy - je trošku iná šálka kávy.

Predstavte si ho - vysoký, mladý, pohľadný muž s dosť dobrým šermovaním sa prezlečie za malého, škaredého, ničím nápadného hrbáča.
Musí dodržať sľub, ktorý dal dávnemu priateľovi - ochrániť jeho dcérku Auroru (dcéra zabitého priateľa) a zbaviť sa viny, ktorá mu bola pridelená neprávom.

Lagardére bol dosť sympatická postava. Síce som si ho nevedela predstaviť ako pekného a pohľadného muža podľa opisu autora, ale na ich dobu to je vcelku normálne. Mal dobré vyjadrovanie, páčili sa mi jeho prejavy, nebol hlúpy, vedel čo robí.
Zato Aurora už bola niečo iné. Bola mladá, dosť naivná a vkuse smutná. Označenie "Šíleně smutná princezná" sa jej neuveriteľne hodí. O dosť radšej som mala jej priateľku cigánku Donnu Cruz (dúfam, že si meno pamätám dobre). Bola odvážnejšia, smelšia a... príjemnejšia (?).
Jej matka kňažná Aurora de Nevers bola silná žena so smútiacim srdcom. vážne by som nepovedala, že Aurora ml. je dcérou práve tejto osoby.
Gonzague bol zase záporná osoba. zlý človek, ale sympatický. Mám slabosť na zlé postavy, či vo filmoch alebo v knihách :D


Čo sa týka príbehu - nadchol ma. Kniha ma pohltila, ani som to nevnímala, že je to starší príbeh z dávnejších čias (ktoré málokedy čitateľa zaujmú).
Jediné mínus, ktoré by som tejto knihe dala je časová línia. Presnejšie - doba v ktorom sa príbeh odohral. Nechcem vám tu nič prezrádzať, ale viete čo treba robiť ak chcete vedieť za akú dobu sa odohrala kniha - DEŇ! Ako vážne? za jeden deň stihli toľko vecí?! Bále, svadby a popravy? 
 
Celkovo sa mi páčil štýl autora, nebolo to chaotické, dej príliš neskákal. Malo to aj chvíľkové napätia, veľká škoda, ale je, že už dopredu viete, kto je to hrbáč. Ak by vám to anotácia knihy a ostatné vedľajšie znaky neprezrádzali, bol by to pekný a príjemný šok pre čitateľa.

Kniha ma teda naozaj oslovila a odporučila by som ju úplne všetkým. Ak vám teda dá učiteľka v škole za úlohu prečítať túto knihu -  neváhajte a začítajte sa do nej!


Váš 

PHANTOM


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára