sobota 4. apríla 2015

Aktuálne bludy #1 - Veľká noc

Tak trošku.
Ale vážne iba tak trošku.
Dobre možno viacej... a ešte viac.
Okej, priznávam.

Ani vy nemáte radi Veľkú noc ako ja?

Varovanie: pesimistický pohľad na vec.




Ani neviem s čím by som začala. 
Aha, áno. Nemám rada Veľkú noc. Tolerujem to len ako sviatok s nejakými tradíciami.
Oblievačka, šibačka, vajíčka a prípitok... Možno v minulosti.
Čo sa ale stalo dnes s týmto sviatkom?

V minulosti bola Veľká noc považovaná za kresťanský sviatok alebo aj ako príchod jari.
U nás na Slovensku máme v znakoch Veľkej noci aj zajačikov, korbáče a oblievačku.
To sa už s nami ťahá od nepamäti. Niekedy sa na dedinách stále oblievalo, dievčatá dostali za vedro vody a poriadnu šibačku a muži si zato čo-to vyslúžili - väčšinou jedlo alebo za malý pohárik.
Oblievanie žien sa symbolizuje ako zdravie a krása do ďalšieho roku.
Väčšinou bývala na dedinách skvelá zábava, veselá nálada, dobrá atmosféra, dievčatá sa smiali od toľkej vody. Sem-tam hostina, pozvanie susedov k sebe na dvor... len dnes to je už trošku inak.

 Malí chalani chodievajú od bytovky k bytovke s korbáčom v ruke a s nastrčenou rukou pre peniaze.
Ak nedáte - ste lakomec. Ak dáte - prídete o peniaze.
Samozrejme, vylúčme rodinu. Rodina je rodina, tá si má pomáhať a má byť medzi sebou štedrá.
Ale, čo ak vám zazvoní chlapec z vedľajšieho vchodu od susedov? Malý Peťko alebo Jožko, ktorý si prišiel len po výslužku? A verte mi, čokoládové vajíčko mu stačiť nebude.



Veľká noc je dobrý marketingový ťah pre všetky obchodné reťazce. Čokoládové zajačiky, korbáče a umelohmotné vajíčka sa predávajú už v polovičke februára a lákajú ľudí, aby si to všetko kúpili.
V hračkárstvach je zrazu nadmerné množstvo plyšových zajačikov a kuriatok. 
V televízií sa spúšťajú reklamy na veľkonočné zľavy, pôžičky s limitom až do konca apríla.
A ak chcete niekomu urobiť radosť - keďže dotyčného máte radi - tú vec mu kúpite.
Každý sme to raz urobili. Nech to stojí koľko chce a nech je za tým, čo chce, kúpili sme to.

Ale samozrejme Veľká noc má aj pozitívne veci. Prázdniny vynechajme. Aj keď teda my študenti si ich určite vždy užijeme - aj trochu voľna sa ráta.A hlavne si môžeme dlhšie čítať knihy.
Zoberme si, ale tú oblievačku a šibačku - tieto dve veci závidím na dedine. Hej, asi by som nechcela byť obliata od hlavy po päty 5-krát za sebou plným vedrom studenej vody. No, ten zážitok stojí zato nie? Aspoň na dedine sa trošku tie tradície udržujú a nie je to všetko o peniazoch.
A toto sa mne osobne páči.

Škoda, že sa to dnes toto všetko využíva len na obchod a biznis.
Veď sami si musíme priznať, že naše tradície a sviatky majú význam. Sú krásne! A sú to naše tradície. Lenže ako plynie doba, všetky tieto tradície si ničíme.... nevedomky, ale naschvál.
Dalo by sa, ale povedať, že sa zato nikto nemôže viniť - doba ide vpred a my ideme s dobou.
Buď sa prispôsobíte alebo ste podľa iných čudný.
Čo si vyberiete?
Tak či tak všetkým prajem pekné sviatky veľkonoč! :)
Nezabudnite napísať či by sa vám páčili takéto články - raz za čas, kedy by sa naozaj niečo dialo.
Volalo by sa to jednoducho Aktuálne bludy. Ďakujem!

Napíšte do komentárov ako vnímate Veľkú noc vy!
Oslavujete ju? Máte ju radi?
Zažili ste niekedy poriadnu oblievačku?
Pochváľte sa so svojimi zážitkami!

Váš

PHANTOM

6 komentárov:

  1. Ja osobne Veľkú noc nemusím....a súhlasím s tebou, že teraz je to už len o biznise- skvelý marketingový ťah.
    Pamätám si ako sa v škole chalani chválili so "zarobenými" peniazmi- niekedy to bolo skutočne ohromujúce číslo. Samozrejme, okrem peňazí dostali aj sladkosti- žiaľ, tie buď vyhodili alebo dali mladším súrodencom...a nakoniec ohovárali tých, čo im dali len to symbolické eurko- chamtivci jedny!!! :D
    Keby to bolo, ako spomínaš, len o tých zvykoch a odmenou by boli len maličkosti, možno aj to maľované vajíčko, bolo by to iné. Lenže doba sa mení a tradície upadajú...a to skutočne krásne tradície...
    Ja som z dediny a u nás sa to od mesta veľmi nelíši- tiež chodia tí malí vydriduchovia, len aby si finančne prilepšili. Máme tu však aj folklórny súbor, ktorý tieto tradície dodržiava a chodia po dedine- na moju smolu tam mám bratranca, tak si vieš predstaviť, čo ma v pondelok čaká...aj tak sa zas schovám na povale :D- s vedrami vody, poriadnymi korbáčmi a ver, že to vyzerá pekne, junáci v krojoch, ale pre baby to až také krásne nie je. No, ale aspoň pripomínajú staré dobré časy a odmenou za ich šibanie im je naozaj len dobrý pohárik a koláčik :) No tu tradície končia...a zase po dedine chodia malé cicavice a ožratý muži, ktorý každé dievča, ktoré stretnú, hodia do rieky a to myslím vážne- sadisti!!
    Ale aj tak by som to najradšej zakázala, okrem tých junákov v krojoch :D, aby aspoň oni pripomenuli tú pravú Veľkú noc, alebo dala aspoň deň odplaty, kedy by mohli dievčatá chodiť a vrátiť im to. To by bola zábava :D
    A mne sa tento článok páčil a ak sa rozhodneš napísať aj ďalšie, rada si ich prečítam :) (inak toto bude fakt poriadne dlhý komentár :D )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že niekto súhlasí :) :D
      Väčšinou mám negatívny postoj k veciam a potom všetci na mňa pozerajú ako na blázna :D. Škoda teda, že aj na dedinách to už nie je také aké bývalo.. ale aspoň trošku sa to tam ešte drží :) Držím palce v pondelok!! :D
      Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  2. U nás v Česku se naštěstí vodu nepoléváme. Ale jen dostaneme na zadek pořádným, v dnešní době již bužírkovým, tatarem, což je pěkně bolestivé. Však musím přiznat, že i u nás se tento svátek změnil v příležitost, jak si "zadarmo vydělat" peníze :( I když jsem ateista a Velikonoce příliš neslavím, tak mě to mrzí, přece jen jsou to svátky klidu a pohody :) Díky za pěkně napsaný článek i když nějaká slovenská slovíčka jsou pro mne velká hádanka :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež tento sviatok neoslavujem, ale tradície sa k nemu viažu pekné... Škoda, že sa to všetko využíva v prospech niečoho iného.
      Ak ti nejaké slovíčka robia problém, pokojne napíš, keďže občas použijem slangový výraz, ale aspoň sa čo-to priučíš, že? ^-^
      Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  3. Skvelý článok, Veľkú noc začínam takto vidieť už aj ja, ale aj to, že tá šibačka, oblievačka sa už pomaly stráca. Tá komerčnosť je celkom zrejmá, ale tiež som si to ani neuvedomila, mne hlavne vyhovujú tie prázdniny. Teším sa na ďalšie takéto zamyslenia. A takisto na recenziu Anny Frankovej, ktorú si chcem prečítať tiež. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Annu práve čítam a zatiaľ sa mi veľmi páči :) Recenzia bude určite čoskoro.

      Odstrániť